Sugen på å baka...
Något nyttigt, annorlunda å gott bröd, gärna okomplicerat.
Så därför hoppas jag att någon av er har lust att dela med sig av sina skatter...
INGREDIENSER:
1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 l lunkent vann, helst 37 grader
(evt. 1 l søt eller sur skummet
melk + 8 dl vann)
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur.
Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på bordet.
Hev deigen i underkant av en time i bakebollen.Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, ca. en halv time. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time.
Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være. Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg. Dette brødet er skikkelig fibersterkt, og faktisk godt!
:-) hoppas du kan oversätta norska:-) jag hinner inte nå!
men det er gott og man är mätt LÄÄÄNGE !!
Degen er veldig smetig men det går bra (ska inte jobbas så mycket med
Åååå man tackar för receptet... min kollega är norrman så det löser sig nog!
åh det lät gott.
Jag har recept på lätta morotsbullar på min blogg. Ligger under recept. De är okomplicerade men kankse inte exakt lika nyttiga som det här uppe...
Johannapanna:
Då kommer jag å hälsar på...
Skogaholms på Konsum - sa jag att jag aldrig bakar?
(Skrattar ett häxskratt)
Kanske inte supernyttigt, men supergott
Rosenbröd
ca 10 st.
7½ dl vetemjöl
100 g margarin
1½ dl mjölk
1½ dl vatten
½ tsk bakpulver
1 pkt jäst
½ salt
lite socker
ev. skivad ost på ovansidan
Blanda degen i en rund burk (minst 3 l). Ställ i diskhon och fyll på med varmt vatten tills burken börjar flyta. Degen är färdigjäst när locket hoppar av (ca 10-15 min)
Grädda frallorna i 250° tills de blivit gyllenbruna (ca 7-8 min)
Roomie:
:)
Maria:
Tack! Verkar lätt å bra.
Jag kan bara onyttiga saker..
Ha en bra dag du med! Kram
Hmmm, jag har rågbullar under "recept" på min blogg.
Pyret:
Dina rågbullar é kanon... de brukar jag baka oftast, både lätta å goda!
Puss
Jag har en skatt, men den får du inte.
Hej!
Jag har ett problem,håller på skapa min blogg men kan ej ladda upp bakgrundbilden jag vill ha eller ändra loggan på min sida.Kopierar bilden i HTLM format som man ska göra men sedan när jag ska klistra in i sidmallen där man kan ändra händer inget tacksam om du orkar ödsla en minut på förklara för mig för du har en jättefin hemsida.Ha en jättefin solig fredag.KRAM
Jag är bak-illeterat! Men jag smakar gärna! :-) Trevlig helg!
har ett super recept, innehåller massa gott såsom nötter o linfrön.. men hittar de inte just nu, får se om ja kommer ihåg de imårrn :) ! kram
Och vart har du tagit vägen? *sniffar*
Asa:
Jag är inte heller så bra på bakgrundsbilder det fixar min lillasyster Pyret åt mig... om du ber henne snällt kanske hon kan hjälpa dig, kolla under mina länkar på Liten Pyret...
Ehlin:
Såna recept älskar jag med nötter, linfrön, solrosfrön... Ser fram mot recept!